Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM
1 besplatan uzorak uz kupovinu
Šaljemo širom Bosne i Hercegovine
Escentric Molecules: neponovljivi sjaj minimalizma

Share

Escentric Molecules: neponovljivi sjaj minimalizma

Avangardni parfemi za one koji žele biti samo svoji


Odnedavno je i u našoj zemlji prisutna parfimerijska kuća Escentric Molecules. Šta stoji iza ovako zanimljivog imena i šta možemo očekivati „na prvi njuh“ od ovih parfema?

Otkako su kreirani prvi parfemi iz ove linije, a to je bilo sada već davne 2006. godine, postali su parfimerijski fenomen. Iza ovih parfema stoje tri koncepta: minimalizam, uniseks-rodna indiferentnost i hemija.

Osnova ovih parfema je sintetička molekula dubioznog imena Iso E Super, koja kao da je došla iz nomenklature nekog proizvođača benzina i dizela. No, ne bojte se  - nit jedan parfem ovog brenda ni najmanje ne podsjeća na naftne derivate!

Dolaze kao parfemi sa prefiksom „Escentric“ i kao parfemi sa prefiksom „Molecule“, a postoji i linija „Power of 10“. Svaki je numeriran, recimo postoji „Escentric 01“ i „Molecule 01“. Koncept iza ovako uređenih parova jeste da oni iz linije Molecule sadrže samo jednu mirisnu komponentu, ili čak još minimalističnije – jednu molekulu, dok oni iz linije Escentric sadrže kombinaciju nekoliko komponenti, ali uvijek tako da osnovna nota iz parnjaka Molecule dominira. Što je veći broj linije Escentric, to je njegova mirisna piramida kompleksnija, ali bez obzira na to, krajnji dojam uvijek je minimalizam koji svojom jedinstvenom decentnošću na kraju oduzima dah.



Sad, kako bi mogli mirisati ovi naučno-matematički parfemi?

Recimo, jedan od favorita i najprodavanijih zvijezdi ovog brenda, Molecule 01, sadrži samo jednu jedinu mirisnu komponentu, već spomenutu molekulu Iso E Super. Njegov ekscentrični parnjak, Escentric 01, pored Iso E Super, sadrži i mirisne note irisa, crvenog bibera i limuna, a namijenjene su za one koji bježe od potpuno sintetičkih kombinacija. Pa ipak, od sintetičkih mirisnih komponenti ne treba bježati, nego bismo ih trebali objeručke prihvatiti. Upravo sintetički aldehid daje Chanelu No 5 onaj zapah svježine koja ublažava jasmin i Ylang Ylang, a mnoge sintetičke mirisne tvari su i u službi zaštite rijetkih i ugroženih životinja, od koji su se nekada dobijale mirisne note muskata i cibetina.

No, Iso E Super nije ni nalik na ove stare sintetičke mirisne note – ovo je molekula čiji se miris ne može lako opisati riječima i zaista se mora probati. Neki taj miris opisuju kao miris sandalovine i cedra, neki kao miris vetivera, a neki kako miris pokošenog sijena. Najbliže je možda neka asocijacija na nepatvorenu svježinu glečera, prirode, svježeg dana i čistog zraka.

Interesantno je da ova mirisna komponenta, kao i praktično svi parfemi brenda, osciliraju u toku dana – javljaju se, pa nestanu, pa se opet jave. Čak i djeluju kao feromoni i jednostavno će vam se stalno događati da vas ljudi pitaju šta to nosite i koji je parfem u pitanju, čak i kada prestanete biti svjesni mirisne aure ovih ekscentričnih molekula. Oni zrače – i privlače. Zaista – to jeste jedna mirisna aura koja vas prati i izaziva reakcije.

Nos koji stoji iza ovih parfema je njemački parfimer Geza Schoen, koji je primio nekoliko nagrada upravo za eksperimentalni rad na polju mirisa i neponovljivi avangardni pristup.



Podijelite na: