Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM
1 besplatan uzorak uz kupovinu
Šaljemo širom Bosne i Hercegovine
Prijatelji kože: RETINOL

Share

Prijatelji kože: RETINOL

Vitamin koji se bori protiv bora


Starenje je prirodan proces i odražava se, kako znamo i na kožu. Uprkos tome, svi mi želimo izgledati ponešto mlađe, bolje i njegovanije i u tome nema ništa loše. Postoji mnogo sastojaka u beauty proizvodima koji obećavaju mladalački izgled kože i anti-ageing efekt. Pa, ipak, nisu svi podjednako efikasni i na nama je da izaberemo pravi u džungli sastojaka i proizvoda koji se nude.

Međutim, postoji jedan sastojak koji daje jako dobre i sigurne rezultate: retinol. Ova stvar je jedan od najboljih prijatelja naše kože, naročito za žene 35+.

Šta je retinol?

Nama je poznat još i kao vitamin A, i od esencijalne je važnosti za naš organizam. Zapravo je u srodstvu sa karotenom, narandžastim pigmentom koji povrću i voću poput mrkve, paradajza, kajsija daje specifičnu boju. Karoten se u našem organizmu razlaže na vitamin A i u našim stanicama ima mnogobrojne izuzetno važne funkcije. Ali, najbolji anti-age efekat za našu kožu ima primijenjen spolja i to baš kao retinol, a ne kao karoten jer naša koža nema sposobnost razlaganja karotena u retinol. Primijenjen na koži, retinol u obliku nekoliko jedinjenja, daje najbolje rezultate u jačanju strukture kože, regulaciji rada lojnih žlijezda i doprinosi općem bolje izgledu kože te „pegla“ bore.



Preparati sa retinolom te retinoičnom kiselinom i njenim oblikom tretinoinom se mogu dobiti u obliku prilično ozbiljnih dermatoloških preparata koji se prepisuju isključivo na recept ili u obliku blažih proizvoda za koje ne treba recept nego se mogu kupiti u parfimerijama i drogerijama. Tretinoin se nalazi u ovim proizvodima na recept i služi za medicinski tretman akni, dok se derivati retinola nalaze u ovim blažim preparatima u slobodnoj prodaji, primjerice u drogerijama i parfimerijama.




Ovdje treba znati kako „blaža koncentracija“ ne znači i lošiji proizvod: sa retinolom treba biti oprezan i manje ovdje zaista znači više.

Ono što ćete moći naći u parfimerijskim proizvodima i što trebate tražiti jesu različiti derivati retinola u niskim koncentracijama. Najčešći takvi derivati su retinil palmitat te retinil acetat i retinil linoleat.

 

Kako retinol uljepšava kožu?

Retinil palmitat je najblaži i najmanje agresivan oblik ove supstance i, u niskim koncentracijama je dozvoljen u kozmetičkim proizvodima. Djeluje tako da uklanja površinski sloj odumrlih stanica, ubrzava diobu stanica površinskog sloja kože. Također, retinol djeluje i tako što pobuđuje gene u tim stanicama, posebno one gene zadužene za sintezu kolagena, proteina koji kožu čini čvrstom. Također, povećava čvrstoću i elastičnost kože te obnavlja kožu oštećenu sunčevim zrakama.

Retinoidi generalno imaju sposobnost smanjenja upalnih reakcija, a regulišu rad lojnih žlijezda i lučenje sebuma te i na taj način poboljšavaju opštu strukturu i izgled kože. Regulacijom lučenja sebuma smanjuju i broj bakterija na koži, što smanjuje rizik stvaranja akni - naime, ove bakterije kao hranljivu podlogu koriste upravo sebum. Poboljšanja strukture kože, u ovisnosti od koncentracije aktivnog sastojka - nekog retinoida - u kremi mogu nastupiti već za 2 sedmice. Retinoidi u ovom obliku mogu smanjiti bore za čak 50%. U prvim danima korištenja koža instantno postaje mekša i vlažnija, a nakon prve 2 sedmice upotrebe bore postaju manje izražene. Međutim, retinoidi ne djeluju samo na bore - oni popravljaju opšte stanje kože, učvršćuju je, smanjuje mrlje, crvenilo, bubuljice. Zapravo, to je vrlo potentan sastojak i jedan od sastojaka koji sigurno djeluju.

Od svih sastojaka kozmetičkih proizvoda, nauka upravo za derivate retinola ima najviše dokaza kako su djelotvorni.


Šta ne smijete raditi ukoliko koristite kozmetičke proizvode koji sadrže retinol?

Kod upotrebe retinola i njegovih derivata treba biti veoma oprezan. Ove tvari mogu iritirati kožu, a dužom upotrebom čak i isušiti kožu. Ipak, to vas ne treba brinuti, jer ako ga pravilno upotrebljavate, neće vam se dogoditi nezgode.

1. Nikako nije preporučljiva upotreba ove supstance u vrijeme trudnoće ili dojenja jer može izazvati malformacije ploda.

2. Retinoidi i sunčeve zrake nikako nisu dobra kombinacija. Ako ste na kožu nanijeli proizvod se retinolom ili nekim njegovim derivatom, nipošto vam ne treba pasti na pamet da se izlažete suncu jer ćete dobiti opekline. Dakle ne treba preparate sa ovim sastojkom koristiti kada ste na moru, na planini ili se dulje izlažete suncu. Idealno vrijeme za retinole je jesen-zima. Dnevne kreme sa retinolom imaju SPF faktor, ali ih je bolje koristiti kada nije ljeto. Međutim, i ljeti možete koristi blaze proizvode na bazi retinola, ako ih koristit noću.

3. Ne koristite preparate sa ovim sastojkom ukoliko se depilirate vrućim ili hladnim voskom. Dobićete opekline ili će vam zguliti kožu. Prestanite koristiti preparat 2 sedmice prije depilacije.

4. Nije dobra ni kombinacija salicilne kiseline ili benzoil peroksida (sastojci u sredstvima protiv akni). Ovdje manje zaista znači manje. Miješanje ovih sastojaka koji služe za saniranje istog problema izaziva sušenje i iritaciju kože te jedni drugima poništavaju dejstvo.

5. Jednako loša ideja jeste i kombinacija retinoida i AHA-kiselina koje služe za hemijski piling, poput glikolne kiseline ili mliječne kiseline. Ova kombinacija strahovito iritira kožu.

6. Najbolje ih je koristiti u toku zimu i to je idealno vrijeme da se započne “kura” za kožu sa retinolom, te nakon 3-4 mjeseca korištenja napraviti pauzu.





Podijelite na: