Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM
1 besplatan uzorak uz kupovinu
Šaljemo širom Bosne i Hercegovine
Make-up primeri: mali, ali vrijedan pomagač

Share

Make-up primeri: mali, ali vrijedan pomagač

Recept za dugotrajniji, ljepši i prirodniji izgled nanesenog pudera



Neki smatraju da su make-up primeri nepotreban trošak. Neki se kunu u njih. Da li nam treba primer prije nanošenja šminke?

Vaše lice je jedna vrsta slikarskog platna, na kojem šminka ističe lijepe stvari, sakriva neke kojima nismo zadovoljni ili služi da kreira nešto drugačije, poput večernje šminke. Međutim, svaki dobar slikar pripremi svoje platno slojem osnovne boje, a svrha ovoga je da stvori bazu za sliku na kojoj će tonovi bolje doći do izražaja, zaglađuje platno i čini da platno ne upija previše boje.

 

Šta radi make-up primer?

Suštinski, ovo je uloga i make-up primera. Oni pripremaju lice za šminku, kožu čine baršunastom i važan su korak njege, baš kao i čišćenje i toniranje lica. Primeri obezbjeđuju ravnomjernost i dugotrajnost tečnog pudera te predstavljaju jednu vrstu „međusloja“ između naše kože i pudera tako što omoguće puderu da se „drži za nešto“. I ne samo to – i highlighteri, bronzeri i rumenilo bolje stoje na koži koja je pripremljena primerom.

Dok nam hidratantne kreme čine kožu mekšom, dotle primeri zaglađuju kožu. Manje tečnog pudera dospijeva u pore, što smanjuje mogućnost začepljavanja pora. Neki primeri su formulirani tako da pore i sitne bore čine manje uočljivim ili poništavaju crvenilo i sijanje lica.

Primeri čine da koža i šminka izgledaju ljepše i prirodnije. Ove baze šminke sprječavaju stvaranje „efekta maske“ na licu, tako poznatog neželjenog izgleda našminkanog lice. Upravo stoga su neizostavni pri teškoj šminci, poput one za studio, ali i pri svakodnevnoj upotrebi, za žene koje žele prirodan i uredan izgled make-upa.



 

Kako nanositi primer?

Primer nanosimo nakon lagane dnevne hidratantne kreme, jer teže, bogate kreme čine da primer sklizne sa lica. Proizvod istisnemo na prste i onda ga laganim tapkanjem ravnomjerno nanesemo na lice.

Ovdje važi pravilo „manje je više“ i ne trebamo pretjerivati sa proizvodom da bismo postigli željeni efekat. Također je važno da primer nanosimo uz laganu masažu vrhovima prstiju jer to podstiče cirkulaciju, omogućava da koža bolje upije proizvode te da sve ono što dođe nakon primera izgleda još bolje.

Nakon nanošenja, treba pričekati oko 30-tak sekundi i onda nanijeti puder.

 

 

 

Tipovi primera

Postoji velik izbor primera koji imaju različitu svrhu – neki matiraju, a neki iluminiraju kožu ili su namijenjeni da hidratiziraju, neki su formulirani upravo kako bi produžili trajanje tečnog pudera, a neki kako bi minimalizirali pore. Ukoliko imate masan ili mješovit tip kože,  htjećete primer koji matira i minimizira pore, a ukoliko imate suhu kožu, onaj koji ujedino i hidratizira.

Primeri su često na bazi određenih oblika silikona (cyclomethicone i dimethicone), ali mogu biti i na bazi voskova.  Silikoni su siguran sastojak kozmetike i zapravo se nalaze u mnogo drugih proizvoda.

Tekstura primera može biti tekuća ili kremasta, a većinom su bijele boje, prozirni ili boje koja odgovara boji kože.

Osim primera za lice, postoje i posebni primeri za oči, koji šminku na očima čine postojanijom, primeri za usne, pa čak i primeri za maskaru.

 

Preporuke

1.     Lancôme Prep & Hydrate Primer 24 hour Illuminating make-up primer

-        hidratantni primer za blistav ten, sadrži ekstrakt ruže i hijaluronsku kiselinu koja zaglađuje kožu

Za više klikni ovdje 



 

2.     Lancôme Prep & Matte Primer

-        matirajući primer  bez ulja za cjelodnevni postojan make-up i kontrolu sjaja, minimizira pore

Za više klikni ovdje


 

3.     Clarins Instant Poreless Matifying Primer

-        primer lagane formule koji reducira sjaj, a kožu uljepšava i prirodnim sastojcima poput ekstrakta ploda planike koji smanjuje pore

Za više klikni ovdej


4.     Estee Lauder Genuine Glow Priming Moisture

nemasni primer koji regulira i lučenje sebuma, bogat prirodnim sastojcima, daje koži blistavost s polumat finišem

Za više klikni ovdej
 




Podijelite na: