Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM
1 besplatan uzorak uz kupovinu
Šaljemo širom Bosne i Hercegovine
Vodič o koncentraciji mirisa

Share

Vodič o koncentraciji mirisa

Gradacija mirisa


Uz sve dostupne vrste i mirise, kupovina parfema nije uvijek lagana i može biti jako zbunjujuća, ali razumijevanje ovih parfimerijskih termina može pomoći. Mirisne tvari se u parfemima nalaze u različitim koncentracijama i prema tome postoje različite oznake na pakovanjima mirisa. Šta je extrait, a šta EDP i EDT?

 

Extrait de parfum

Parfem, poznat i kao extrait de parfum ili čisti parfem, ima najveću koncentraciju mirisa. Sama riječ „parfem“ nastala je latinskih riječi per – iz, kroz i glagola fumare – dimiti, a označava lako isparljive mirisne supstance. Danas ovu riječ ne koristimo samo za ekstrakte, nego i za varijante sa manjom koncentracijom mirisa, pogotovo u svakodnevnom govoru.

Parfem sadrži 15% do 40% mirisa, ali uglavnom je koncentracija između 20% i 30% odrednica većine parfema. Od svih tipova mirisa, extrait de parfum traju najduže; obično šest do osam sati, a neki čak i preko 24h. Oni obično imaju i najvišu cijenu od svih vrsta mirisa zbog visoke koncentracije mirisnih molekula. Osobama koje imaju jako suhu kožu upravo će extrait de parfum naviše prijati jer imaju najmanje alkohola i najmanje isušuju kožu.

Donedavno, extrait de parfum je bio vrsta u izumiranju – ponajviše zbog toga što se nošenje ovih mirisa vezivalo za starije gospođe. Međutim, sada viđamo i come back određenih ekstrakata, pogotovo onih koji dolaze iz linija kuća visoke mode, poput Chanel i Dior. Oni su najluksuzniji mirisni proizvodi, predstavljaju prestiž, a čak i ne moraju biti „teški“ i napadni, što je samo jedna od predrasuda vezano za ove tipove mirisa.

Oni imaju manji silage, manje stvaraju onu „mirisnu auru“, a to je zbog većeg sadržaja ulja i manjeg sadržaja alkohola te se više drže uz kožu, intimniji su.

Treba dodati i to da postoje razlike između ženskih i muških extrait de parfum: ženski obično imaju raskošnije i skuplje mirisne komponente.

 

Eau de Parfum

Nakon parfuma, eau de parfum (EDP) ima sljedeću najveću koncentraciju mirisa - između 15% i 20%. Eau de parfum u prosjeku traje četiri do pet sati. Nešto je manje skup od  extrait de parfum i to je jedan od najčešćih tipova mirisa, pogodan za svakodnevno nošenje.

  

Eau de toilette - toaletna voda

Eau de toilette (EDT) ima koncentraciju mirisa između 5% i 15%. Jeftiniji je od EDP i vrlo je popularan. EDT miris obično traje dva do tri sata. Eau de toilette neki smatraju za „dnevnu odjeću“, lakšom, i nosivijom verzijom parfema, posebno za poslovne žene i muškarce, koji ne žele da njihov parfem bude dominantna nota sastanaka. Ljetni parfemi su često u verzijama EDT, a neki mirisi imaju samo ovu verziju.

 

Eau de cologne - kolonjska voda

Eau de cologne, ili EDC, ima znatno nižu koncentraciju mirisa od gore navedenih vrsta parfema. EDC ima koncentraciju mirisa od 2 do 4% i visoku koncentraciju alkohola. Jeftiniji je od drugih vrsta mirisa, ali miris uglavnom traje do dva sata. EDC uglavnom dolazi u većim bocama jer više mirisa treba koristiti.

Naziv eau de cologne izvorno se odnosio na tradicionalni recept iz 18. stoljeća u kojem su se koristile biljke i citrusne note uz malo miješanja s osnovnim notama. Izmislio ga je Giovanni Maria Farina 1709. i kasnije se počeo proizvoditi u Kelnu (franc. Cologne), što je ujedino bila i jedna od najstarijih tvornica parfema u svijetu.

Praktično uvijek se kod EDC radi o proizvodima namijenjenim muškarcima.

 

Eau fraiche

Eau fraiche sličan je eau de cologne po tome što će miris obično trajati i do dva sata. Eau fraiche ima još nižu koncentraciju mirisa nego eau de cologne, obično samo 1% do 3%. Iako eau fraiche ima nisku koncentraciju mirisa, on ne sadrži veliku količinu alkohola. Uz mirisne tvari, ostatak ovog tipa mirisa čini uglavnom voda.

 

Treba dodati i to da se neki parfemi veoma razlikuju u svojim EDP i EDT varijacijama, što zbunjuje kupce. Ponekad, parfemske kuće odluče da promijene mirisnu piramidu nekog proizvode, recimo, EDT „olakšaju“ od nekih komponenti u odnosu na EDP ili restruktuiraju miris. Takav je slučaj sa EDP i EDT verzijama Chanel No 5. Extrait de parfum ovog parfema se također razlikuje i od EDP i od EDT formulacije, jer ima manje izražen aldehid, a intenzivniji iris. Dakle, upamtite da nije razlika samo u koncentracijama.

Uz navedene parfeme, na raspolaganju su vam maglice, after-shave proizvodi i druge vrste mirisa. Mirisi višeg razreda i veće koncentracije mirisnih komponenti koštaju značajnu svotu novca, ali nekome baš stoje. Prethodno istraživanje će osigurati da na kraju i dobijete vrstu mirisa koji tražite. Uz vrste mirisa i njihove koncentracije, postoje i mirisne note koje određuju konačni miris.



Podijelite na: